کتاب دعوت به نوشتن
نویسنده: دوریس دوریه
مترجم: مهشید میرمعزی
قیمت:۲۰۰۰۰۰ تومان
ستاره: ✨✨✨✨
طرح جلد:
دقیقن با عنوان کتاب همخوانی دارد. ماشینتحریر، چراغمطالعه، کاغذها، خودکارها، کتابها و همهی اینها با هم، یعنی دعوت به نوشتن.
این کتاب به چه کسانی کمک میکند:
کتاب به نویسندگان و کسانی که دغدغهٔ نوشتن در هر حیطهٔ را دارند کمک میکند.
رابطهی این کتاب با کتابهای دیگر:
این کتاب، با کتابهای نویسندگی مرتبط است مثل: کتاب پرنده به پرنده، نوشتن با تنفس آغاز میشود، خود نوشتن، نون نوشتن، نوشتن خلاق، حق نوشتن، نویسندگی خلاق، راز نوشتن و… .
داستان من و کتاب:
کتاب را در کتابفروشی شهر هنر و فرهنگ در ردیف کتابهای داستاننویسی مییابمش. اسمش را دوست دارم از همان دغدغهی من حرف میزند. و اولین کتابی است که از دوریس دوریه میخوانم. و امروز با پایان کتاب میآموزم نوشتن در همین زندگی واقعی خودم، در همین آرزوها، در همین دغدغهها و تجربیات زیستهی من وجود دارد، به شرطی که خودسانسوری نداشته باشم، و شبیه به دیگران بودن را از نوشتههایم دور کنم. خودِ خودم باشم، و صادقانه و صمیمی بنویسم.
همانطور که دوریس در همین کتاب همین نکته را به من یادآور میشود: « این قاعده را درک میکنید؟ هر چیز میتواند الهامبخش نوشتن باشد. همهچیز در راهِ به خاطر آوردن زندگی خود است. ترجیح میدهید: «شما» یا «تو» خطابتان کنند؟ هنوز نمیدانم دوست دارم چطور خطابم کنند؛ و توصیهای ندارم. فقط تجربهٔ نوشتن روزانه و تداعی معانی درهم و آشفته را دارم. حفاری در تونلهای چند شاخهٔ خاطرات خود، خراش دادن و ساییدن. گاهی آدم قطعهای طلا پیدا میکند. گاهی هم تکهای ناگت مرغمانده و فاسد. آخر زمانی در یک فستفود کار میکردم…»
دوریس دوریه از موضوعات مانند خرید، نوشتن و خواندن، ناهار، موسیقی، مرگ، شکلات، حلقهٔ ازدواج، پوست، تلفن، فر شش ماهه، عروسی، پیراهن، ژاپن، شنا، خسوف، یوگا،دارو، اشباح و… میگوید.
و با هر کدام از اینها میخواهد به ما یاد بدهد که موضوع برای نوشتن فراوان است. اما آنچه مهم است، دیدگاه ماست که باید قادر به دیدن حتا موارد نامرئی باشد و قلممان قادر باشد، اندیشههایمان را به واژه تبدیل کند.
و در پایان هر فصل به ما ایدههایی میدهد از موضوعات ساده و حتا پیشپا افتاده تا ما هم شروع به نوشتن کنیم تا ترس از صفحهٔ سفید از دل و قلممان محو شود.
چند تمرین از کتاب برای باهمنویسی:
_ «دربارهٔ اولین بارها بنویس. اولین بار یک کار. «در هر آغازی، جادویی نهفته است» عجب مهملاتی! گاهی آغاز و اولین مرتبه خیلی ساده و بیارزش، ناامیدکننده و مثل کابوس است، ولی بعضی اوقات واقعاً جادویی است.»
_ «هر شیء قابلیت این را دارد که تو را به داستانی بکشاند. به آشپزخانه برو. پشت میز آشپزخانه بنشین. دربارهٔ نان بنویس.»
_ «دربارهٔ تلفن بنویس. دربارهٔ تلفن کردن بنویس. با چه کسانی مکالمهٔ تلفنی داری؟ کی؟ چطور؟ تلفن کردن را دوست داری؟ یا نداری؟ پای تلفن چطور آدمی هستی؟»
_ «دربارهٔ پدرت بنویس. دربارهٔ دورانی که با او سپری کردی یا دوست داشتی سپری کنی یا نکنی، چطور تو را تحتتأثیر قرار میداد؟ او برای تو که بود؟»
چند جمله از کتاب:
«نوشتن یعنی فرار نکردن از حقیقت و بازیافتن آن. هر خاطرهای که دوباره مییابمش، در لحظهای که آن را به اشتراک میگذارم، به خاطرات دیگران پیوند میخورد. تو چیزهایی را به خاطر داری؟»
_ «نوشتن فعالیت زیر آب است. شیرجه رفتن در مناطقی که برای آدم غریب است یا آنها را فراموش کرده.
فرد از دنیای روی آب دور میشود و نباید بترسد. آدم در زندگی خود فرو میرود. زندگیای که واقعاً دارد و نه آنچه شاید آرزویش را داشته است. ناگهان جایی هیچ کس نگاهش نمیکند. کاملاً با خود تنهاست.
آرام به نفس کشیدن ادامه بده! به نوشتن ادامه بده. به نوشتن ادامه بده. هر روز یک روز خوب است.»
امیدوارم کتاب را تهیه کنید بخوانید، لذت ببرید، و تمرینهای متفاوتی انجام دهید، تا به اهمیت آزادنویسی و رهانویسی در کار یک نویسنده ایمان بیاورید.
سمیه فروزنده
آخرین دیدگاهها